Hükümetin, kamu ve belediyelerde çalışan taşeron işçileri “kadro”ya alması sonrası yaşanan “sabit zam” çilesinde ilk süre doluyor. Salgın nedeniyle sözleşme süreçleri uzatılmazsa belediyelerle masaya oturulacak.
– Hükümet, 24 Aralık 2017’de yayımlandığı 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 1 Nisan 2018 itibarıyla kamudaki taşeron işçileri kadroya, belediyelerdeki taşeron işçileri de belediye şirketlerine geçirdi. Ancak işçilerin ücretleri Yüksek Hakem Kurulu’nun (YHK) bağıtladığı sözleşmelere endekslendi. Bu nedenle 1 milyon işçi 2.5 yıldır 6 ayda bir yüzde 4 zam aldı. Bu işçiler enflasyon farkı ve ikramiye de verilmedi.
– YHK’nin bağıtladığı sözleşmelerin süresi ise belediye şirketlerine geçirilen işçiler için 30 Haziran’da, kamuda kadroya geçirilen işçiler için de 31 Ekim’de doluyor.
UZATMA YETKİSİ
– Bugün gelinen noktada belediyelerde örgütlü bulunan sendikalar harekete geçti. Bu işçiler için sözleşme süreci 1 Temmuz’da başlayacak. Belediyelerde örgütlü bulunan sendikalar daha önce sözleşme imzaladıkları yerlerde yetki başvurusunda bulundu. İlk defa sözleşme imzalanacak belediye şirketleri için de 1 Temmuz’dan sonra yetki başvurusu yapacaklar.
– Ancak salgın nedeniyle toplu iş süreçleri 3 ay uzatıldı. Bu nedenle bakanlığın bu başvurulara 17 Temmuz’dan itibaren yanıt vermesi bekleniyor. Ayrıca Cumhurbaşkanının bu süreyi 3 ay daha uzatma yetkisi var.
‘HAK İHLALİ OLUR’
DİSK Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, ülkede her şeyin normalleştirilmeye çalışıldığı bu dönemde salgın süresince bile çalışmaya zorlanan işçi sınıfının sendikal haklarını 3 ay daha ötelemenin ciddi bir hak ihlali olacağını vurguladı.
Tüm işçilerin özgür toplu iş sözleşmesi haklarına bir an önce kavuşmasını isteyen Çalışkan, belediye şirketlerinde bulunan ve farklı işkollarında gözüken işçilerin de 1 Temmuz itibarıyla “genel işler” işkoluna aktarılması gerektiğini, aksi halde yasaya aykırılık oluşacağını da vurguladı.