İznik Gölü’nün Orhangazi mevkisinde avlanan balıkçı Zelkif Bektaş’ın ağlarına, her biri yaklaşık 1,5 metre boyunda ve 90 kilo ağırlığında 6 yayın balığı takıldı.
Sahile taşınan balıklar, pazardaki tezgâhta teşhir edildi. Balığı görüp şaşıran bazı vatandaşlar ise hatıra fotoğrafı çektirdi. Dev balıklar, 21 bin TL karşılığında İznik’te balık restoranı işleten Orhan Yavaş tarafından satın alındı.
İznik Gölü’nde balık avlayan Ali Eken (62), ”İznik Gölü artık iyi korunmaya başlandı. Özellikle jandarma bot ekibi kaçak avlananların önüne geçerek, düzeni sağladı.
Uzun zaman sonra ilk kez sürü halinde yayın balığı görüldü ve avlandı. Bu bizim için büyük bir mutluluktur” dedi.
İznik halkı ise jandarma ekiplerinin gölde uzun zamandır yaptığı denetimler ve aldığı önlemler karşısında gölün yeniden bereketlendiğini belirterek; en son bu boyda balığı 30 yıl önce gördüklerini öne sürdüler.
Öte yandan; Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetiştirilen yavru sazanlar İznik Gölü’ne bırakıldı.
Bakanlığa bağlı Bursa İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Şubesi, Antalya Kepez’de bulunan Su Ürünleri Enstitüsü’nde yetiştirilen sazanları özel korumalı gereçlerle Bursa’ya getirdi.
Buradan Orhangazi ve İznik’e gönderilen 70 bin adet yavru sazan göle bırakıldı. Orhangazi’de gölün Üreğil altındaki sahilden suya 40 bin adet yavru sazan bırakıldı.
İznik’ten ise 30 bin adet yavru sazan göle salındı. Orhangazi İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gürkan Kabul, gölde sazan balıklarının bundan sonra daha bol olacağını söyledi.
Orhangazi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zelkif Bektaş, İznik Gölü’nde balık varlığının artırılması için mücadele verildiğini belirterek, “Bu konuda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın çalışmaları var.
Ayrıca avlanmanın yasak olduğu dönemlerde de hem İznik Bot Komutanlığı hem de Orhangazi İlçe Tarım Müdürlüğü’nün sıkı denetimleri sayesinde göldeki balık üretimi artmaya başladı. Bizler de balıkçılar olarak üzerimize düşeni yapıyoruz” dedi.